Satujen saarella riittää nähtävyyksiä moneen makuun. Salaperäiset Irlannin kolkat tarjoavat niin maan historian helmiä, luontoäidin ihmeitä,irlantilaisten kädentaitoja kuin paljon muuta kiehtovaa. Olemme jakaneet päänähtävyydet alueittain.

 

CORKIN JA KERRYN SEUTU

Corkin kreivikunnan pääkaupunki on Cork, ja se on Irlannin tasavallan toiseksi suurin kaupunki, jonka halki virtaava Leejoki kauniine siltoineen tekee siitä viehättävän kohteen. Lähes kaikki kaupungissa vierailevat kiipeävät 1700-luvun Pyhän Annen kirkon torniin ihailemaan maisemia ja kumauttelemaan sen kahdeksaa valtavaa kelloa. Toinen Corkin kuuluisa kirkko on Pyhän Fin Barren katedraali, joka on anglikaanien näyttävä vastaus katolilaiselle Pyhälle Annelle. Parhaat ostosapajat löytyvät kuuluisalta English Marketilta, joka pursuaa niin herkkuja kaikkialta maailmasta kuin muodin putiikkeja. Kaupunki tunnetaan myös taidegallerioistaan, museoistaan ja teattereistaan.

Blarneyn linna

Kreivikunnasta löytyy myös legendaarisen Blarney Stonen (Blarneyn kiven) kotipaikka, arkkitehtuurillisen taian omaava yli 600-vuotisen historian omaava Blarneyn linna. Jos puheenlahja on itsellesi tärkeä, voit kyseistä kiveä suutelemalla taata kielenkantojesi laulun. Eiväthän valtiomiehet, kirjailijat ja muut kuuluisuudet voi olla väärässä? Mikä tahansa suukko ei kuitenkaan kelpaa vaan tarvitset myös annoksen akrobaatin taitoja ja notkeutta.

Blarneystä matka jatkukoon vaikka Irlannin gourmetkaupunkina ylistettyyn Kinsaleen. Sen kapeilla kaduilla makunystyräsi pääsevät osallisiksi irlantilaisen ruoan saloista paremmin kuin missään muualla. Corkin rannikkoa täplittävät sadat saaret, joista mielenkiintoisimpiin kuuluvat tarunkertojien oma romanttisen tunnelman omaava Oiléan Chléire, ja Dursey, jolle pääsee kaapelikuljetuksella mantereelta. Fastnetin majakka puolestaan oli uuteen maailmaan seilaavien viimeinen väläys Euroopasta. Myös vanhoihin salaperäisiin linnanraunioihin tulet Corkissa törmäämään usein.

Kerryn kreivikunnan puolella sijaitsee yksi Irlannin kolmesta kohteesta, jotka ovat onnistuneet kampeamaan itsensä UNESCOn maailmanperintäluetteloon: Skellig Michaelin saari. 12 kilometriä ulapalla päin sijaitseva saari tunnetaan 200 metrin korkeudessa sijaitsevasta pienestä ja vaatimattomasta luostarista ja sen hautausmaasta, jotka saivat alkunsa noin 588. Pieni munkkiyhteisö oli viikingeiltäkin suojassa, mutta noin vuonna 1100 erakot muuttivat mantereen puolelle. Skellig Michael vilahtaa myös uunituoreessa Star Wars: The Force Awakens -elokuvassa!

 

CLAREN SEUTU

Toinen turisteille otollinen seutu on Irlannin länsirannikolla sijaitseva kaunis Claren, iiriksi An Cláren, kreivikunta. Sen tunnetuimmat kaupungit ovat Ennis, Shannon (kuului aiemmin Limerickiin) ja Kilrush, joista jokaisella on oma sielunsa ja omat sulonsa. Ihastuttava pieni Shannon nököttää Irlannin pisimmän joen, Shannonjoen, estuaarissa ja sen ympäristö on suosittua vaellus- ja pyöräilyseutua. Hieman suurempi Ennis puolestaan on vuosisatojen saatossa näytellyt oman osansa maan historiassa ja tarjoaa siksi monipuolisesti nähtävää ja koettavaa. Kilrushin juuret ulottuvat nekin jo 400 vuoden taakse, ja se oli aikoinaan tärkeä satamakaupunki. Tänään se tunnetaan etenkin suuresta Vandeleurin puutarhasta.

Satojen neliökilometrien Burrenin karstialue on saaren omien kasvilajien aarreaitta ja sen kuuluisa Burrenin kivi, virallisesti Poulnabronen kivihauta (”Surujen aukko)”, on itse asiassa noin 5 000 vuotta vanha hautamuistomerkki! Megaliittisia hautoja on alueelta löydetty noin 70 kappaletta.

Luontoäidin luovuutta voit ihailla myös Burrenin laidalla olevilla huippusuosituilla Moherin kallioilla – koko myyttisen saaren suosituimmalla nähtävyydellä -, joita Atlantin aallot vuolevat. Niiden korkeimmalla kohdalla seisoo 1835 rakennettu O’Brienin torni. Ja Moherilta on vain ”kivenheiton” matka Doolonin pikkuiseen kylään, jonka kolmessa pubissa kaikuu jokaisena iltana perinteinen irlantilainen musiikki, olut virtaa ja maukas ruoka odottaa.

Ja Doolinista on 10 kilometriä, meriteitse, uskomattomille Aran Islandsin saarille (Inishmór, Inishmaan sekä Inisheeer), joilla odottavat Eiren vanhimmat linnoitukset kivimuureineen, eloisat pubit, villikukat sekä paikallinen kulttuuri.

 

DUBLININ SEUTU

Dublin ympäristöineen on Suomesta matkaavien todennäköisintä maastoa. Suuri osa Irlannin loistavasta tarjonnasta löytyykin juuri tältä alueelta.

Liffeyjoen halkaisema Dublin itse on Irlannin tasavallan pääkaupunki ja saaren suurin ”city”, jonka perustamisesta saamme kiittää ahkeria 800-luvun viikinkejä. Tänään sen ilme on kuitenkin sopivan moderni ja luonne vilkas. Nähtävyyksistä mainitkaamme 1200-luvulla rakennettu Dublinin linna, vihreän saaren suojeluspyhimykselle omistettu Pyhän Patrickin katedraali kuuluisine hautoineen, Christ Church -kirkko kissan ja rotan muumioineen (”Tom & Jerry”), sekä Trinity College 1500-luvulta ja siellä säilytettävä 800-luvulla kirjoitettu Kellsin kirja. Museoista tunnetuimmat ovat Irlannin kansallisgalleria ja sen Yeats-museo sekä Irlannin kansallismuseo aarteineen. Kulttuuripuolta edustavat Oscar Wilde House sekä Writers Museum. Dublinin eläintarha ja Euroopan korkein obeliski löytyvät valtavasta Phoenix Parkista. Kulinarismin ystävät viihtyvät Guinnesin oluttehtaan ja -museon tiloissa, samoin Old Jamesonin viskitehtaalla, tai Butlersin makeassa maailmassa. Komeileepa kaupungin keskuskadulla 120-metrinen futuristinen The Spire -monumenttikin, ja National Wax Museum Plus esittelee vahasta ja pleksilasista muovattuja kuuluisuuksia.

Lue lisää Dublinista ja sen nähtävyyksistä osoitteesta http://kaupunkilomalle.com/dublin

Dublinin ulkopuolellakin toki löytyy kiehtovaa nähtävää. Brú na Bóinnen hautakumpualue nauttii UNESCOn suojelusta, ja sen helmi on Newgrangen valtava kumpuhauta 5 000 vuoden takaa, joka saa pyramiditkin kalpenemaan. Sen koukeroiset koristeet saavat hitaankin mielikuvituksen liikkeelle.

Aivan Dublinin ulkopuolella oleva Clontarfin kukkula muistetaan legendaarisen taistelun tantereena, jossa saaren ylikuningas ja sittemmin kansallissankarin maineen saanut Brian Boru laittoi lopun viikinkien temmellykselle vuonna 1014. Boru itse sai taistelussa kuitenkin surmansa.

Maan ylikuninkaiden muinainen pääkaupunki ja sitäkin vanhempi irlantilaisten druidien pyhä paikka sijaitsi Meathin kreivikunnassa, Taran kukkulalla, hieman Dunshaughlin kylän ulkopuolella. Menneistä päivistä todistavat tänäänkin erilaiset maaston peittämät asutuksen jäljet ja vaikuttava kumpuhauta.

Mel Gibsonin elokuvassa Braveheart komeillut uljas Trimin linna puolestaan odottaa Trimin kaupungissa, Boynejoen rannalla (niin ikään Meathin kreivikunnassa). Se on kooltaan Euroopan suurin normannilinna, jolla on ikääkin jo kohta kunnioitettavat tuhat vuotta.

Sandycove lukeutuu James Joycen fanien kohteisiin, sillä kirjailija asui muutaman kuukauden siellä sijaitsevassa Napoleonin aikaisessa linnoitustornissa. Sandycove tunnetaan myös Forty Foot -nimisestä uimapaikastaan, jonka suloista vielä 50 vuotta sitten saivat nautiskella vain miehet.

Luonnonhelmaa kaipaavat voivat suunnistaa Wicklowin kreivikunnassa odottavaan ja jääkauden muovaamaan Glendaloughin laaksoon, josta löytyy myös muinaisen kelttiläisluostarin rauniot. Luostarin perusti Pyhä Kevin (paikallisesti Cóemgen) 500-luvulla ja sen 1398 tapahtuneesta tuhoamisesta ovat vastuussa englantilaiset sotajoukot. Sen suojissa kirjoitettiin yksi Irlannin kolmesta ennen normannien aikaa kootuista teoksista, Book of Glendalough (tunnetaan myös kylmäkiskoisella nimellä Rawlinson B502, Bodleain Library).

 

DONEGALIN SEUTU

Huikean kaunis Ulsterin provinssissa sijaitseva Donegalin seutu odottaa huomiotasi Irlannin luoteisrannikolla. Vehreänä kumpuilevat niityt, suoalueet ja kanervakasvustot, valkoiset hiekkarannat sekä jyrkät rantakalliot pakottavat kiireisenkin mielen rentoutumaan. Seudulla sijaitsee myös Irlannin pohjoisin nurkkaus, Malin Head.

Uljas Donegalin linna komeilee samannimisen kaupungin keskustassa ja ikää alkuaan O’Donnelin klaanin, Clann Ó Domhnaillin, rakentamalla talolla on jo 400 vuotta. Klaani oli satoja vuosia yksi koko saaren tunnetuimmista ja rikkaimmista.

Sitäkin aiemmista päivistä todistaa Greenanin vuorilla Inishowenissa seisova Grianán Ailighin kivinen rakennusrypäs, joka on perimätiedon mukaan legendaarisen irlantilaisen Uí Néillin dynastian 600-luvulla rakentama ja Ailechin kuninkaiden kotipaikka. Inishowenin kuvankaunis rannikko käsittää myös jo mainitun Malin Headin ja valkeita hiekkadyynejä.

Glenveaghin kansallispuisto on irkkujen keskuudessa suosittu kohde, jonka sydämessä seisoo 1870-luvun Glenveaghin linna. Se on toiminut niin Marilyn Monroen, Charlie Chaplinin kuin Greta Garbonkin salaisina lomapuitteina.

Aivan kansallispuiston sisäänkäynnin luona sijaitsevat Comcillen rauniot, paikalla jossa legendan mukaan O’Neillin sukuun lukeutunut prinssi ja sittemmin pyhimyksen sädekehän ansainnut Comcille, Pyhä Columba, 500-luvulla asui. Hänen syntymäpaikkansa on merkitty suurella kiviristillä ja nukkumapaikkanaan toiminut kivilaatta on saanut lempinimen Flagstone of Loneliness (Yksinäisyyden lippulaiva). Sanomattakin selvää, että paikka on äärimmäisen suosittu pyhiinvaeltajien keskuudessa.

Diamond-obeliski vuodelta 1973 komistaa Donegalin keskustaa, muistutuksena vuodesta, jonka neljä munkkia kirjaisivat yksiin kansiin koko Irlannin saaren historian aina ajalta ennen vedenpaisumusta teokseen The Annals of the Four Masters. O’Donnellien vuonna 1474 perustaman fransiskaaniluostarin rauniot löytyvät Eskejoen ja Donegalin lahden risteyksestä.

Autoilijoiden keskuudessa suuresti rakastettu Wild Atlantic Way kulkee myös Donegalin lävitse. Lue siitä lisää osiostamme Irlannin aktiviteetit.

 

BELFAST JA MUU POHJOIS-IRLANTI

Pohjois-Irlannin pääkaupunki Belfast tarjoaa vierailleen historiaa, moderneja ihmeitä ja ennen kaikkea ikimuistoiseen Titanic-laivaan liittyvää koettavaa. Jäävuoreen neitsytmatkallaan törmännyt ”uppoamaton” Titanic näki päivänvalon Belfastissa, ja kaikesta laivaan liittyvästä on koottu kaupunkiin erikoisnäyttely, Titanic Belfast, joka vuodesta 2001vaalii valtavan ja ylellisen laivan mukana jäisen Atlantin pohjaan huhtikuussa 1912 uponneiden muistoa. Näyttelytila sijaitsee aivan Titanicin rakennuspaikalla ja on kuusikerroksisena myös samankorkuinen. Tiloissa pääset näkemään legendaarisen keskusportaikon ja rikkaiden hytin aidoissa mitoissaan. Belfastin kuuluisin markkinapaikka on St. George’s Market, jolla 150 kojua pursuaa kaikkea antiikista hainpaloihin, etenkin perjantaista sunnuntaihin. Pikkuväen herkkua on Sandra-tädin karkkitehdas, Aunt Sandra’s Candy Factory, jossa käsintehtyä makeaa löytyy takuulla mahan täydeltä. Lisäksi kaupunki tunnetaan erikoisesta seinätaiteestaan, joka kuvaa kaikkea politiikasta satojen vuosien takaisiin uskonnollisiin tapahtumiin tai julkkiksiin. Lätkäkansan edustajana haluat varmaan pistäytyä myös Odyssey Arenalla katsomassa Belfast Giantsin matsia, konserttia tai elokuvaa, kaatamassa keiloja, tutustumassa sen ylistettyyn intraktiiviseen tiedekeskukseen W5:teen tai hörppimässä kahvia. Museoita kaipaavat tulevat viihtymään Ulster Museumissa kuin kotonaan, sillä se esittelee kaikkea muumioista sukupuuttoon kuolleeseen Irlannin jättiläiskauriiseen ja erilaisiin käsitöihin.

Fermanaghin järvialue on erityisen suosittua virkistysaluetta kauniiden järvien ja kumpuilevan vihreytensä ansiosta. Lough Erne muodostuu kahdesta toisiinsa yhteydessä olevasta järvestä, joiden salaperäistä tunnelmaa lisäävät sen saaret. Saaret tarjoavat odottamattomia yllätyksiä: Boa ja White Islandsilla kohtaat ikivanhoja kaiverrettuja kivihahmoja ja 1100-luvun kirkon rauniot, Devenishillä seisovat viikinkien polttaman 500-luvulla rakennetun luostarin rauniot ja ikivanha pyöreä kristillinen torni, ja Lusty Beg soveltuu urheiluun tenniksestä kalastukseen. Lisäksi voit vierailla ja jopa majoittua ”Jumalan selän takana” Florence Court -kartanon huoneissa tai sen 1700-luvun viehättävässä Rose Cottagessa.

Enniskillenissä sijaitseva Coolen linna on peräisin 1700-luvulta ja rakennettu nimenomaan tekemään ulkonäöllään vaikutuksen jokaisen sen nähneeseen. Loistelias linna valtavine puutarhoineen rajoittuu läheiseen golfkenttään, joten palloakin voit samalla käynnillä puttailla. Enskillenistä löytyy myös Ernejoen rannalla sijaitseva Enskillenin linna. Se on seissyt paikoillaan jo 600 vuotta ja vartoi aikoinaan reittiä Ulsteriin. Tänään linnassa toimii Enskillen Castle Museums, joka käsittää kaksi erillistä paikallisen historian museota.

Londonderry, tuttujen kesken Derry, omaa muinaisesta historiastaan huolimatta yllättävän nykyaikaisen ilmeen. Kaupungista tekee uniikin se, että se on koko Irlannin ainoa muurien ympäröimä kaupunki. Noin 1,5 kilometrin pituinen muuri portteineen ja kanuunoineen rakennettiin vuosina 1613 – 1618 suojaksi englantilaisia ja skotlantilaisia valloittajia vastaan. Derry ansaitsi vuonna 2013 Ison-Britannian kulttuurikaupungin tittelin (UK City Of Culture). Sen vuonna 1992 avattu Tower Museum on vanhojen kaupunginmuurien suojassa ja sisältää kaksi pysyvää näyttelyä: The Story of Derry, eli Derryn tarina, kertoo kaupungin dramaattisen ja värikkään tarinan, An Armada Shipwreck puolestaan kertoo yhden Espanjan armadan suurimman laivan, 1558 Donegalin ulapalla uponneen La Trinidad Valenceran, päivistä. Museon yläkerroksesta avautuu huikean panoraama koko Derryyn. Vaikuttava Guildhall on sekin Derryn maamerkki, ja löytyy kirjaimellisesti kurvikkaan ja rauhaa huokuvan Peace-sillan lähettyviltä aivan kaupungin sydämestä. Vuonna 1887 rakennettujen uusgoottilaisten tilojen vetonaula ovat sen uskomattomat lasimaalaukset ja Lontoon Big Benin kopio. Käsitöiden kylä eli Craft Village johdattaa vieraansa 1700- ja 1800-lukujen maisemiin, ja tarjoaa lukemattomia käsityökauppoja, ravintolan, kahvilan sekä majoitusta.

Pohjois-Irlannin alueella kannattaa käydä myös idyllisessä Connemarassa, joka on ollut Hollywoodin elokuvateollisuudenkin erityissuosiossa (mm. The Quiet Man, Marley and Me, Tristan and Isolde, The Field, The Matchmaker ja The Guard ovat osin siellä kuvattuja). Mahtavat mittasuhteet omaava Kylemore Abbey oli alkuaan linna, joka kuitenkin sittemmin toimi benediktiläisenä nunnaluostari ja heidän koulunaan, 16 kilometrin pituinen Killary puolestaan on yksi Irlannin kolmesta fjordista ja onpa Connemaralla oma kookas ja fiksu ponilajinsakin. Oscar Wilde ilmaisi Connemaran villin ja karun kauneuden osuvasti sanoilla ”savage beauty”.

Antrimin kreivikunnan, ja koko Irlannin, ehdoton ylpeys on Giant’s Causeway, joka kuuluu luonnollisesti sekin jokaisen Irlannin pohjoisosassa seikkailevan ohjelmistoon. Luonnonihme koostuu noin 40 000 toisiinsa liittyneestä basalttipylväästä, jotka ovat syntyneet tulivuorenpurkauksen seurauksena kymmeniä miljoonia vuosia sitten. Suurin osa jopa 12-metrisistä pylväistä on kuusikulmaisia, vaikka mahtuupa niiden sekaan myös vähemmän kulmia omaavia. Tarujen saarella kun ollaan, niin legenda kertoo Giant’s Causewayn kuitenkin olevan Fionn mac Cumhaill -nimisen jättiläisen rakentama pengertie! Sitä pitkin hän marssi Skotlannin puolelle taistelemaan sikäläistä Benandonner-jättiläistä vastaan…


Kommentit

Nähtävyydet — 5 kommenttia

  1. Kiitos, että olette esitelleet Irlannin kuuluisat vetonaulat alueittain, se helpottaa matkan suunnittelua huomattavasti. Harva varmaan ehtii tai viitsii retkeillä koko irkkuvaltakunnan alueella.

    Blarneyn kiveä kuuluu tosiaan oikeaoppisesti suudella selällään ja pää alaspäin, eli siinä tarvitaan kaverin apua, vaikka kahdesta rautatangosta voikin pidellä kiinni.En sitten osaa mennä vannomaan, onko pussailusta apua, pitäisi varmaan kysellä asiasta niiltä sadoilta sanasepoilta, jotka ovat käyneet puheenlahjojaan ”kohentamassa”.Kiven alkuperästä muuten liikkuu aika erilaisia versioita, toisten mukaan se on peräisin profeetta Jeremiaalta, toisten mukaan ristiretkeläisten tuoma pyhä kivi.

  2. Tuosta sain innoitusta toteuttaa jo kauan unelmoimani Irlannin kiertomatka! Olen aiemmin ollut yksittäisillä matkoilla parissa kaupungissa, mutta etenkin Irlannin länsirannikko houkuttelee, ja näköjään pohjoisessakin riittää ihailtavaa.

  3. Pyhän Patrickin juhla maaliskuussa on aivan mahtava! Ensimmäistä kertaa olin sellaisen aikana Dublinissa ja koko lomaviikko tuntui menevän niin juhlaan valmistautumisen kuin itse juhlinnan merkeissä. Irkuilla oli mieli korkealla, ja yhtäkkiä kaikki näytti muutuvan vihreäksi pubien koristelusta, kaupungin iltavalaistukseen. Ja olihan sitä sitten luonnollisesti vihreää oluttakin tarjolla, jota oli omaankin tuoppiin saatava. Myös juhlaparaatia olin katsomassa, erikoinen ja värikäs perinne sekin, joka toi alkukevään koleuteen omaa lämpöään ja piristystään.Jos vain mahdollista, suosittelen jokaista ajoittamaan ainakin kerran elämässä lomansa Irlantiin ja juuri Pyhän Patrickin juhlan ajoille!

  4. Ring of Kerry kannattaa kiertää vuokratulla autolla. Itse olin siellä syyskuun lopulla, aivan huikeita maisemia meren rannalla ajaen ja väriloistoa. Ilmat eivät vielä olleet liian kylmät ulkosalla vaelteluun, joten usein parkkeerasimme auton ja lähdimme jalkaisin teiltä merelle päin. Samalla tutustuimme ihastuttaviin irlantilaiskyliin ja niiden sydämellisiin asukkaisiin. Paikalliset pubit ovat todella kotoisia ja niiden ruokapuolikin maukasta ja edullista, vaikkei tietenkään kovin monipuolista. Usein yösijakin löytyy pargaiten juuri niiden yläkerrasta. Unelmamatka, jota suosittelen muillekin Irlantiin meneville!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>