Tuhansien satujen ja legendojen saarella lomailevaa odottavat muutkin kiehtovat aktiviteetit kuin riemukkaat pubi-illat, perunoiden kuokkiminen ja se hulvattoman viihdyttävä rupattelu, eli craig. Vihreääkin vihreämpi saari näet kätkee mailleen ja mannuilleen mitä erilaisimpia kokemuksia, joiden avulla päivät kuluvat kuin siivillä, eikä kotimatkalle malttaisi lähteä. Onpa oma elementtisi sitten villinä kuohuava meri, vankka maaperä tai keinuva viskilasi, tulet olemaan Irlannissa kuin kotonasi.

 

VESIPETOJEN SUOSIKIT

Harvat tietävät, että pohjoisen sijainnin omaava Irlanti on itse asiassa yksi maanosamme tunnetuimmista vesiurheilun paratiiseista. Sukeltajat eivät kenties Atlantin vesistä etsimäänsä värikästä maailmaa löydä, hylkyjä ja delfiinejä siellä toki on, mutta etenkin aaltojen päällä liikkuvat tulevat hullaantumaan.

Lainelautailua harrastavat jo tietävätkin, että Irlannin länsirannikolla sijaitsevaa Bundorania huuhtovat suuret Atlantin aallot ja rento tunnelma tekevät kyseisestä alueesta yhden maailman loistavimmista surffauspaikoista. Bundoranin riutan nostattamien mahtavien aaltojen ei tarvitse hävetä edes Havaijin kuuluisien Jaws-aaltojen, tai Kaliforniaa pyyhkivien Maverickien rinnalla. Omaa lautaa ei tarvitse mukana olla, sillä vuokraajia riittää.

Purjeveneistä pitävät löytävät Irlannin rannikolta loistavia tuulia purjeisiinsa. ”Irkuilla” on aina ollut rakkaussuhde itseään ympäröivän meren kanssa, ja maailman vanhin purjehduskerho onkin perustettu juuri tarujen saarella. The Royal Cork Yacht Club on perustettu nimittäin jo vuonna 1720, ja toimii vilkkaana tänäänkin. Sen sijaintipaikka puolestaan on maailman toiseksi suurin luontoäidin luoma satama, Corkin satama. Myös maailman kuuluisin naispuolinen merirosvo, Grace O’Malley (Granuaile), oli kotoisin juuri Irlannista ja häiriköi laivastonsa kanssa urakalla pitkin rannikkoa 1500-luvun aikana. Irlanti myös isännöi usein erilaisia maailmanluokan purjehduskilpailuja. Voit itsekin nauttia puhureista lähtemällä purjehdusretkelle esimerkiksi Bellycastlen, Cobhin, Dun Laoghairen tai Strangford Loughin satamasta.

Irlannin rannikko on lisäksi yksi Euroopan parhaista paikoista bongata valaita ja delfiinejä. Atlantin aalloilla voit kohdata jonkun siellä liikkuvista noin 24 lajista ja päästä todistamaan niiden taidokkaita leikkejä. Eritoten Claren, Corkin ja Kerryn kreivikuntien rannoilta lähtee laivoja ulapalle.

Sukeltamaan uskaltautuvat löytävät Atlantin aaltojen alta monia myrskyjen sinne upottamia laivanhylkyjä. Aloittelijoille on tarjolla jopa opetusta ja sitten opastettuja sukellusretkiä. Välineistöä on luonnollisesti vuokralla, joten säästyt omien happipullojen ja muiden varusteiden kantamiselta.

Yllä olevien lajien lisäksi Irlanti tunnetaan loistavista kala-apajistaan. Maan pitkä rannikkoviiva, tuhansien kilometrien joenpenkat ja maaseutua täplittävät järvet vilisevät taimenia, lohia ja kymmenittäin muita herkullisia kaloja, jotka ”odottavat” pyytäjänsä. Suuressa osassa maata et tarvitse kalastukseen erillistä lupaa ja välineitä voi vuokrata.

 

MAAKRAPUJEN EHDOTTOMAT PUUHAT

Jollet halua kastua, voit yhtä hyvin täyttää päiväsi Irlannin turvallisella maaperälläkin. Tarjolla on huikeita maisemia tarjoavia pyörä- ja autoreittejä, leppoisaa ratsastusta, humalluttavan makuisia viskitislaamoita ja olutpanimoita, lukemattomia teemapuistoja ja vinttikoirakilpailuita.

Pohjois-Irlannin luoteiskulmalla kiertää 321 kilometriä pitkä uskomaton polkupyöräilijöille sopiva The North West Trail. Se kiemurtelee niin meren rannalla kuin laaksojen ja kukkuloiden lomassa, ja tarjoaa silmälle sitä herkullisinta Irlantia. Kuuden kreivikunnan – Donegal, Tyrone, Fermanagh, Cavan, Leitrim ja Sligo – pikkuteillä kulkeva hyvin merkitty reitti takaa unohtumattomia hetkiä. Yksi niistä on vierailu Marble Archin tippukiviluoliin aivan Cuilcagh-vuoren juurella. Lukemattomia lyhyempiä reittejä on tietysti myös tarjolla, mm. Euroopan tasolla palkittu 48 kilometrin The Great Western Greenway. Satulassa poltetut kalorit voit sitten hyvällä mielellä korvata paikallisen pubin tai majatalon tuhdeilla ruoka-annoksilla ja juomilla.

Kaasujalan varassa liikkuvia kutsuu luokseen saaren länsirannikolla risteilevä legendaariseksi muodostunut ja maailman pisin yhtenäinen reitti The Wild Atlantic Way. Peräti seitsemän kreivikunnan, aina Corkista Donegaliin, kautta kulkeva reitti on pituudeltaan peräti 2 500 kilometriä ja maisemiltaan yksi maailman upeimmista. Sen varrella sijaitsee 160 nähtävyyttä tai maamerkkiä, jotka tarjoavat unohtumattomia näkymiä aaltojen huuhtomille kallioseinämille ja kesyttömän luonnon keskelle. Tulet näkemään Moherin jyrkät kallioseinämät siinä missä 500-luvulta peräisin olevien St. Senanin luostarin rauniot ja hautausmaan. Ajoretkesi osoittautuu matkaksi ainutlaatuisen ulkoilmamuseon halki. The Wild Atlantic Wayn ”pikkuveli” on Pohjois-Irlannin länsirannikkoa kiertävä Belfastista Lough Foyleen johtava 190 kilometrin Coastal Causeway Road.

Nelijalkaisia rakastavat voivat Irlannissa nauttia mukavista ratsastusretkistä tai vaikkapa siirtyä laukkaradan laidalle hurraamaan. Ympäri saarta sijaitsevat ratsastustallit tarjoavat rauhalliset nelivetoiset ”ajokkinsa” allesi, joten voit haltioitua maisemista maan vehreillä laitumilla ja kukkuloilla laukaten. Irlantilaiset ovat myös hullaantuneet hevoskilpailuista, joten voit itsekin liittyä heidän seuraansa, lyötpä sitten voittajasta vetoa tai et. Irlannin tasavallan puolella ratoja on peräti 24, rajan pohjoispuolella vain 2.

Nelijalkaisten juoksutapahtumiin kuuluvat myös vinttikoirakilpailut, jotka Irlannissa kulkevat nimellä Greyhoud racing. Urheilulajin juuret ulottuvat yli 4 000 vuoden takaiseen Egyptiin, josta se levisi vuosituhansien myötä jopa Irlantiin saakka. Tänään solakkalinjaisten koirien kisoja voi seurata 17 radalla, ja kisailijat ovat tavallisimmin perheen lemmikkejä, eivät vain kisoja varten hankittuja. Maan tunnetuimpia vinttikoiraratoja voit ihmetellä vaikkapa Mullingarissa, Shelbournessa ja Liffordissa.

Ja koska olet Irlannissa, eivät ohjelmistosta voisi puuttua kiehtovat tislaamot ja panimot. Maailman vanhin viskitislaamo löytyy Westmeathista, jossa Kilbeggan on valmistanut ”taikajuomaansa” jo vuodesta 1757. Dublinissa puolestaan odottaa maailmankuulun Guinness-oluen panimokierros tai Old Jamesonin tarjoama märkä viskiretki. Samanlaisia humalluttavan mielenkiintoisia kohteita sijaitsee toki muuallakin maassa.

Lapsille sopivaa puuhaa löytyy sitäkin lomailevalle perheelle kiitettävästi. Eri puolilla Irlantia sijaitsevat teemapuistot ja maatilat tarjoavat pikkuväelle oppia ja tekemistä mukavassa seurassa. Irlannin oma ”Korvatunturi” odottaa Westmeathin Drumissa. Glendeer Pet Farmilla he pääsevät juttelemaan Joulupukin kanssa ja ruokkimaan tämän poroja. Historian hämäriin voi sukeltaa Lullamoren Heritage and Discovery Parkissa, jossa niin pronssiaika kuin 1800-luvun suuri nälänhätä heräävät eloon, kotieläimiä on ruokittavissa ja golfkenttäkin löytyy. Dublinissa taas voitte sukeltaa suklaan sekaan Butlersin suun makeaksi saavalla tehtaalla. Muuta mielenkiintoista puuhaa voitte etsiä valmiiksi esimerkiksi Fundays.ie:n sivustolta.


Kommentit

Aktiviteetit — 2 kommenttia

  1. The Wild Atlantic Way kannattaa käydä kokemassa, edes osa reitistä. Itsekään en ehtinyt kulkemaan koko rannikkoa, mutta sen varrella on onneksi niin mahtavia maisemia monilla kohtaa, ettei kukaan jää ällistyttävistä kauneuksista paitsi. Oman perheen kanssa ollaan jo kauan hämmstekty noita Moherin kallioita ja käytiinkin katsastamassa ne ihan paikan päällä. Irlantilaiset ovat myös osanneet kertoa turisteille, mitä nähtävyyksiä milläkin alueella voi pysähtyä ihailemaan. Autonvuokran hinnaksi ei tule hirmusummia, mutta ajamisen kanssa tietysti suomalaisena oikealla ajamaan tottuneena voi tulla kommelluksia ja ongelmia vastaan.

  2. Lokakuisella Irlannin lomallani kävin Wexfordin Fringe -festareilla, jotka kestävät noin kaksi viikkoa. Ne järjestetään perinteisesti jo 60 vuoden ajan samaan aikaan Wexford Festival Operan kanssa. Siten kaupunki houkuttelee helmoihinsa sekä oopperan ystäviä, että niitä, jotka eivät kyseisen musiikkilajin säveliä siedä lainkaan. Kuinkako se onnistuu? Wexford Fringen tapahtumiin lukeutuu niin teatteria, histroriallisia kierroksia, klassista musiikkia ja jazzia, jopa musikaaleja oli valittavissa ja käytettyjä kirjoja, samoin kuin urheilutapahtumia. Taidetta oli esillä myös kuvallisessa muodossa, valokuvina. Tai jos pidät enemmän pubissa laulamisesta, sekin onnistuu sillä kaupungilla on oma Singing & Swinging Pubs -kisansa, jossa Wexfordin lukemattomat pubit kisailevat parhaan viihteentarjoajan tittelistä. Luvassa on laulua, komediaa ja paljon muuta mielenkiintoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>