IRLANNIN ILMASTO ON TASAISEN KOSTEA MUTTA SÄÄ IHASTUTTAVAN OIKULLINEN
Irlanti on kuuluisa upeasta vehreydestään, ja sille on luonnollisesti olemassa oma syynsä: ruhtinaallinen kosteus ja suuri sademäärä. Kelluuhan saari ihanasti keskellä valtamerta. Jokainen meteorologian ystävä taatusti myös tietää, että suuri osa Eurooppaa kastelevista matalapaineista saa alkunsa Pohjois-Atlantin yllä ja seilaa sieltä iloisesti ripotellen suoraan Irlannin ylitse kohti Euroopan mannermaata. Useimmiten maan ylitse leijailevat kuitenkin pohjoiseen kulkevat matalapaineet. Siten sadetta on luvassa suhteellisen tasaisesti ympäri vuoden, eikä maan tarvitse kärsiä kuivuuskausien uhrina. Sateisimmat kuukaudet ovat joulukuu ja tammikuu, kuivimmat taas huhti- ja kesäkuu. Pisin maan koskaan näkemä yhtämittainen kuivuus kesti 37 vuorokautta, ja tapahtui vuoden 1939 keväällä. Vaikka koko saarella siis sataa reilusti, saavat eräät länsirannikon alueet jopa nelikertaisen pilvistä tippuvan vesimäärän itärannikkoon verrattuna.
Samaiset matalapaineet saavat yhdessä saaren itäpuolella virtaavan Golfvirran kanssa sateiden lisäksi aikaan toisenkin sääilmiön: suhteellisen lempeän lämpötilan, ainakin suomalaisen mittapuun mukaan. Muut samoilla leveysasteilla sijaitsevat maat eivät ole yhtä onnekkaita. Siten irlantilaisten ei useinkaan tarvitse hikoilla polttavassa helteessä eikä myöskään palella paukkupakkasen kourissa. Mainittakoon, että matalin Irlannissa koskaan mitattu lämpötila on vuodelta 1888, jolloin elohopea tippui -19,1 asteeseen. Lukema vaikuttaa meistä Pohjolan kasvateista ymmärrettävästi lähinnä huvittavalta. Vuodenajat ovat silti toisistaan selkeästi erottuvia. Golfvirta pitää myös Irlannin rannikon tyypillisesti vapaana jäistä.
Irlannin kevät näkee luonnon heräävän eloon ja uskomattomaan väriloistoon talvikauden jälkeen. Elohopea kohoaa miellyttäviin lukemiin, ja ulkoilu sujuu mukavasti. Ihanteellisena kevätpäivänä saattaakin olla lähes yhtä lämmintä kuin kesällä, yöllä kuitenkin on koleaa.
Kesän saapuessa lämpötilat kohoavat edelleen ja saattavat keikkua 20 asteen molemmin puolin. Aurinkoisia päiviä on tilastollisesti eniten touko- ja kesäkuun aikana, ja silloinkin palvomamme ”valoilmiö” suo suloisia säteitään vain keskimäärin 5 – 6 tuntia vuorokaudessa. Pimeä saapuu Irlannissakin sen sijainnin ansiosta vasta lähellä keskiyötä, joten olo on suhteellisen kotoinen. Irlantikaan ei siis ole aurinkolomakohde, mutta senhän jokainen lukija varmaan tiesi jo ennestään.
Talvella lunta sataa lähinnä vain kukkuloilla ja vuorialueilla, eikä niilläkään valkea vaippa peitä maata tavallisesti kuin korkeintaan 30 päivänä koko talven aikana. Yöpakkasia, huurretta ja romanttisia sumuja nähdään ja koetaan toki muuallakin. Koko saaren osalta keskilämpötila on 4 – 8 asteen välillä. Tuuli kuitenkin jaksaa puhaltaa sitäkin innokkaammin, joten matkalla on syytä pukeutua sen mukaisesti. Aurinko ei juurikaan kurki pilvipeitteen takaa, ja odotettavissa esimerkiksi joulukuussa vain 1 – 2 tuntia luonnon omaa kirkasvalohoitoa.
Minkä tahansa vuodenajan Irlannin matkallesi valitsetkaan, matkalaukun tärkeimpiin tavaroihin lukeutuvat kestävä sateenvarjo ja tuulelta suojaava vaatetus!
Irlanti on oikukas säänsä puolesta, mutta niinhän on Suomikin. Ei olekaan helppoa sanoa, milloin maahan on parasta matkustaa. Talvella voi joutua myrskytuulten keikuttelemaksi, sateiden piiskaamaksi tai sitten kauniiden nietosten keskelle. Kesäisin voi kotimaan tapaan päästä ruskettumaan ihanassa auringonpaisteessa tai sitten joutua astelemaan paikasta toiseen sateenvarjon alla. Irlantiin kannattaakin lähteä ilman odotuksia ilmojen suhteen ja keskittyä maan muuhun huumaavaan antiin, satoi tai paistoi!