Koska suuri osa Irlannin taianomaisesta kauneudesta kätkeytyy sen maaseudun suojiin, on auton vuokraaminen loistava tapa päästä omin silmin todistamaan saaren ylistettyä kauneutta. Irlannin tiet eivät ole ruuhkaisia, eivätkä niillä eteläisen Euroopan tapaan kaahata vaarallisesti. Voit siis nauttia ajoretkestäsi suhteellisen turvallisin mielin. Vuokra-auton saat allesi, kunhan omassa mittarissasi on ikää vähintään 21 vuotta ja taskussasi voimassa oleva EU-maan ajokortti. Huomaa myös, että jos ikäsi on alle 25,tai yli 70, joudut useimmiten maksamaan autosta muutaman euron muita enemmän. Yleissääntönä voidaan myös sanoa, että Irlannin tasavallan puoleiset tiet ovat huonommin huollettuja kuin brittiläisten menneeseen imperiumiin kuuluvat.

 

AUTON VUOKRAAMINEN

Irlannissa toimivat kaikki tunnetut autonvuokrausketjut, joten nelipyöräisen löytäminen ei tule olemaan vaikeaa. Niin Budget, Alamos, Avis, Sixt, Dollar, Thrifty Europcar, National kuin Enterprise ovat halukkaita vuokraamaan sinulle omistamansa menopelin. Vuokrahinnat ovat talvisaikaan edullisimmillaan ja alkavat noin 22 €/vrk, kesäsesongin ollessa hulluimmillaan halvimman pikkuauton saat allesi vasta maksamalla lähes kaksinkertaisen hinnan. Edullisimmat mallit ovat poikkeuksetta manuaalisia, sillä automaattivaihteista joutuu Irlannissa(kin) maksamaan huomattavasti enemmän.

Vuokra-autojen hintoja kannattaa vertailla sekä vuokraamojen omilla sivuilla, että varaussivustojen palveluissa. Monet lentojen ja hotellien välittäjät hoitavat myös autojen vuokrausta, mutta niiden lisäksi voit luonnollisesti selata myös paikallisten toimijoiden sivustoilta. Sellaisia ovat esimerkiksi Ireland Car Rental, Carhire.ie, Argus Carhire.com ja easyCar.com.

 

IRLANNIN AJOKULTTUURI

Irlannin teillä suurin suomalaista ajajaa odottava haaste on se, että siellä ajetaan vasemmalla. Maa on siis naapurisaarensa tapaan juuttunut jonnekin historian hämäriin, jolloin miekkakäden vielä piti olla vapaana. Vasemmalla ajamiseen totuttelu vaatii oman aikansa, koska kaikki toimii ”väärinpäin”, ja vaihteiden vaihtaminen vasemmalla kädellä tuntuu sekin aluksi erityisen haastavalta.

Nopeusrajoitukset ja etäisyydet ilmoitetaan Irlannin tasavallan puolella vuodesta 2005 lähtien iloksemme kilometreinä, mutta rajan pohjoispuolella ovat mailit edelleen brittiläiseen tapaan voimassa. Taajamissa nopeutta ei saa olla yli 50 km/h, niiden ulkopuolella 80 km/h ja moottoriteillä on voimassa 100 km/h rajoitus. Kännykän käyttäminen ajohetkellä on aivan yhtä kiellettyä kuin Suomessakin. Liikennemerkkien tekstit ovat tavallisesti sekä iiriksi että englanniksi, eräillä alueilla vain iiriksi, joten eksymisvaaraan et seikkailusi aikana kovin helpolla joudu. Varoituskolmiossa komeilevat salaperäiset sanat ”GÉILL SLÍ” muuten tarkoittavat väistämisvelvollisuutta.

Älä missään nimessä parkkeeraa autoasi kielletylle paikalle, koska Irlannissa sen renkaaseen kiinnitetään todella vikkelästi jämerä rengaslukko, tai vaihtoehtoisesti se hinataan parempaan talteen. Kummassakin tapauksessa matkasi voi jatkua vasta sakon maksamisen jälkeen.

Vaikka Irlanti onkin pubien, oluen ja viskin luvattu maa, ei siellä siitä huolimatta saa tarttua auton rattiin juovuksissa. Nykyään poliisin iloinen pilke silmäkulmasta sammuu, jos ajaja puhaltaa alkomittariin yli 0,05 promillen verran höyryjä (mennyttä ovat siis ne entiset 0,08 promillen päivät!). Maaseudun ystävät tosin vaativat, että paikallisesta pubista palaava voisi edelleen puhallella nuo 0,08. Esimerkiksi Kerryn kreivikunnan alueella jopa paikalliset viranomaiset halusivat säilyttää tuon maagisen promillerajan, koska iloisen pubi-illan katsotaan vähentävän ikääntyvän väestön eristäytyneisyyttä ja masentuneisuutta! Kuten arvaat, moinen perustelu ei tepsinyt maan hallitukseen.

Maaseudulla kannattaa varautua myös yllättäviin tilanteisiin, sillä niin suurikokoiset maajussien työkoneet kuin eläimet ovat suhteellisen kapeilla ja kiemuraisilla teillä tavallinen näky. Eläimet voivat yhtä hyvin olla metsiköstä kirmaavia kauriita kuin läheisen maatilan lampaita tai lehmiä, joiden mielestä tasainen tienpinta on kuin luotu kävelyretken tekoon tai lepohetken viettoon.

Hätätapauksissa saat avun pikaisesti soittamalla maan yleisiin hätänumeroihin 999 tai 112.

 


Kommentit

Auton vuokraus & ajokulttuuri — 1 kommentti

  1. Olipa nastaa lukea Irlannissa vallitsevasta ajokulttuurista, enpä olisi arvannut sen olevan noinkaan erilaista Suomeen verrattuna.Luulin kylttien olevan koko maassa englanniksi(kin). Myös tuo mailien ja kilometrien sekalainen käyttö varmaan aiheuttaa hämmennystä irlantilaisilla teille liikkuville, taitaisi itselle tulla nopsaan sakkoa ylinopeudesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>