Kiehtovan Irlannin maisemista ja tunnelmista pääset helpoiten nauttimaan kipuamalla suoraa lentoa tarjoavaan lentokoneeseen. Silloin olet perillä Irlannin tasavallan pääkaupungissa Dublinissa reilussa kolmessa tunnissa. Viime vuosina suorien lentojen osalla on tapahtunut suuria muutoksia, ja niitä on tarjolla vain kesäaikaan. Saarella sinua palvelevat julkisen liikenteen bussit ja junat, ja auton rattiin tarttuvat pääsevät ihailemaan Irlannin upeimpia maisemia.

 

IRLANNIN LENNOT JA DUBLININ KESKUSTAAN PÄÄSY

Tällä hetkellä kesäaikaan lentää Helsingin ja Dublinin väliä ilman välilaskuja Suomen oma kansallinen Finnair. Talvella suoraa yhteyttä ei alhaisen kysynnän vuoksi kuitenkaan ole. Smaragdisaaren oma lentoyhtiö Air Lingus ei valitettavasti enää lennä Suomeen.

Jos olet valmis vaihtamaan konetta jossakin, voit valita lennättäjäksesi myös Ryanairin, Norwegianin, Lufthansan tai SAS:in, joista viimeisin mahdollistaa vaihtamisen monellakin kentällä, kuten Tukholmassa tai Kööpenhaminassa. Kolmena päivänä viikossa lentävä irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair puolestaan lähtee Tampereelta ja vaatii koneen vaihtoa Lontoon Standstedissa. Sen hinnat ovat kuitenkin vain noin puolet Lufthansan tai SAS:in veloittamista, esimerkiksi talvisaikaan voit liidellä sen siivillä edestakaisin noin 100 eurolla. Norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian puolestaan veloittaa vastaavasta matkasta noin 250 euron verran, ja konetta voit vaihtaa niin Kööpenhaminassa kuin Oslossa. Lentoaika on lyhyimmillään juuri alle 6 tuntia. Huomaa, että koneenvaihto mahdollistaa lentämisen myös muihin Irlannin kaupunkeihin, kuten Shannoniin ja Corkiin.

Dublinin lentoasemalta pääset 10 kilometrin matkan kaupungin keskustaan helposti ja vaivattomasti lentokenttäbusseilla, jotka liikennöivät ainakin kello 6 ja 20 välillä. Sininen Dublin Aircoach lähtee terminaalien läheisyydestä 10 minuutin välein ja kuljettaa keskustan O’Connell- tai Grafton Streetille alle 40 minuutissa. Kukkaroasi se keventää aikuisten kohdalla 7 € verran (menopaluu maksaa 12 €) ja lapsilta kyyti maksaa 2 € tai 4 € vastaavasti. Airlink 747 on puolestaan turkoosi ja matkaa sekin lentoaseman ja cityn keskustan väliä, ja lähtee 15 minuutin välein. Linja liikennöi kello 23.30 saakka ja palvelee siten loistavasti myös iltamyöhällä saapuvia tai lähteviä. Linja kulkee mm. O’Connell-kadun ja Heustonin rautatieaseman kautta. Hinnat ovat euron alhaisemmat kuin Dublin Aircoachilla. Halvin vaihtoehto on kuitenkin Dublinin julkisen liikenteen City Bus numero 16, joka veloittaa matkastasi vain 3 €, mutta on hieman hitaampi. Kyseisten aikojen ulkopuolella joudut istahtamaan taksiin, joka veloittaa samaisesta matkasta noin 20 – 25 €.

 

IRLANNISSA SINUA KYYDITTÄVÄT BUSSI, JUNA, AUTO TAI POLKUPYÖRÄ

Liikennettä Irlannissa

Irlannissa liikut parhaiten joko julkisen liikenteen busseilla tai junalla, monet tosin pitävät paikallisia junalippuja hävyttömän kalliina ja etenkin pieniin kaupunkeihin ja kyliin voi tarjolla olla liikennevuoroja jopa vain yksi vuoro per viikko. Pohjois-Irlannin alueella ongelma on jokseenkin sama, vaikka junalippujen hinnat ovat lähes samat kuin bussien. Irlannin tasavallan alueella junavuoroista huolehtii y Iarnród Éireann, jonka solmukohta on luonnollisesti Dublin. Voit valita jonkin useista lippuluokista, ja jopa bussin ja junan yhteislipun Irish Explorerin. Rajan pohjoispuolella samaa asiaa hoitaa Translink, jonka raiteet kohtaavat Belfastissa. Siellä tarjolla on juniin vain Sunday Day Ticket, joka tarjoaa alueen raiteilla loputtomat matkat. Bussien käyttäjien kannattaa harkita Irlannin tasavallan alueella voimassa olevaa Open Road -lippua tai jopa Pohjois-Irlannin kattavaa Irish Roveria. Kaikkien lippujen varaaminen tulee edullisimmaksi verkossa, jossa on usein tarjolla myös erikoishintoja.

Mikäli omaat ripauksen seikkailumieltä ja haluat nähdä saaren hurmaavaa vihreyttä kaupunkien ulkopuolellakin, suosittelen auton vuokraamista. Ongelmaksi suomalaisille saattaa kuitenkin koitua se tosiasia, että Irlannin saarella ajetaan vasemmalla. Eräillä kaukaisilla saarenkolkilla saatat myös yllätykseksesi huomata, että kyltit ovatkin vain iiriksi, muualla ne ovat kaksikielisiä. Lisänä kerrottakoon, että siinä missä tasavallan puoleisissa kylteissä välimatkat ilmoitetaan kilometreinä, pohjoisessa ne ovatkin maileina. Autojen vuokrahinnat eivät kuitenkaan ole päätähuimaavat, sillä menopelin saat alle jo 30 €/ vuorokausi ja nettivuokrien kohdalla sitäkin edullisemmin. Pohjoisen saarenpuoliskon upeimmaksi ajoreitiksi kehutaan useimmiten sen länsirannikkoa pitkin kulkevaa lähes 200 kilometrin pituista Causeway Coastal Routea, joka takaa henkeäsalpaavan mahtavat maisemat jylhien kallioiden, kuohuvan meren ja vihreiden laaksojen halki.

Vaikka Irlanti on loistavaa pyöräilytannerta, ei vuokrapyörää ole helppoa löytää ja niiden vähäisten vuokrahinnat ovat suhteellisen korkeat. Poikkeuksena on Dublin, jolla on oma City Bike -ohjelmansa, joka tunnetaan myös nimellä Coca-Cola Zero dublinbikes. Turistit voivat ostaa 3-päivän lipun (3 Day Ticket), jonka pantti on 5 € ja pyöräilyn ensimmäiset 30 minuuttia ovat käyttäjälle ilmaiset. Eri puolilla kaupungin keskustaa sijaitsevilla automaattiasemilla odottavan pyörän saat maksamalla luottokortilla. Pyörän voit sitten palauttaa mihin tahansa automaattiin.


Kommentit

Lennot ja liikkuminen — 4 kommenttia

  1. Voiko Irlannissa vuokrata auton vasta perille päästyä, vai onko se parasta varata jo ennen matkan alkua? Haluaisin myös tietoa siitä, mitkä paikalliset vuokrayhtiöt (jos sellaisia on)ovat luotettavia ja onko niiden hinnoissa eroa kansainvälisiin ketjuihin verrattuna.

  2. Paikallisestikin voi tietty varata, mutta elämä on helpompaa, jos auto on jo varattu Irlantiin mennessä. Silloin ainakaan ei tule yllätyksiä hintojen tai saatavuuden suhteen. Suuret kansainväliset ketjut eivät normaalisti ole paikallisia kalliimpia, eivät tosin halvempiakaan. Niiden takeena on kuitenkin ehdoton luotettavuus ja vain Kreikassa olen uskaltanut vuokrata auton paikallisesta vuokraamosta.

  3. Ajamisen suhteen tosiaan pitää olla varovainen, ei liian vilkaan liikenteen vuoksi vaan siellä Pohjois-Irlannissa edelleen noudatettavan vasemmanpuoleisen liikenteen vuoksi. Olen nähnyt vaarallisia ja myös huvittavia tilanteita tien päällä, kun turistit ovat unohtaneet seikan ja jatkaneet oikealla ajamistaan. On aika järkytys, kun vastaan tuleekin sammaa kaistaa toinen ajokki!Itse asun Irlannissa jo yli kymmenen vuotta ja täytyy myöntää, että vasemmanpuoleisen liikenteen oppiminen tuntui aluksi todella vaikealta, kaikki toimi nurinkurisesti, jopa vaihteet piti opetella vaihtamaan vasemmalla kädellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>