Irlannin mystiset maisemat ja tapahtumat ovat aina saaneet sen asukkaiden mielikuvituksen liikkeelle. Se näkyy niin saaren legendoissa, taruissa kuin lauluissa, joista olemme päässeet vuosisatojen aikana nauttimaan. Siksi ei olekaan mikään ihme, että asukasluvultaan Suomeakin pienemmältä saarelta on noussut kuuluisuuteen todella kadehdittava määrä maailmanluokan kuuluisuuksia. Paikallisia julkkiksia onkin sitten huimasti enemmän, onhan jopa jokaisella muutaman talon kylällä oma tarinankertojansa tai perinteisten irlantilaissävelten taitaja. Ovatko ”irkut” siis syntyneet kolmiapilan sijaan neliapila taskussaan?

Siltä todella vaikuttaa, sillä Irlannista ovat nousseet maineeseen uskomattoman monet kirjailijat, muusikot ja muiden taiteenlajien mestarit. Maa on saanut neljästi kirjallisuuden Nobelin ja on Euroviisujen menestynein, onhan se voittanut viisut jo seitsemään kertaan.

 

KIRJALLISUUDEN NEROT

Irlannin kirjallinen historia ulottuu todella kauas, sillä aikoinaan viikinkejä luostareissa piilotelleet munkit kirjasivat aikansa kuluksi ylös maa suullista perinnettä. Sittemmin mainetta niittivät mm. seuraavat sanasepot:

Jonathan Swift muistetaan etenkin Gulliverin matkojen ja Tynnyritarinan kirjoittajana. Dublinissa syntynyt Swift oli anglikaanipappi ja satiirinen runoilija, joka eli 1600- ja 1700-lukunen vaihteessa. Hänen hautansa sijaitsee Pyhän Patrickin tuomiskirkossa, jossa mies aikoinaan saarnasi.

James Joyce nostatti 1800- ja 1900-lukujen taitteessa hiuksia säädyttöminä pidetyillä teoksillaan. Dublinin nykyinen ylpeys kirjoitti mm. teokset Odysseus/Ulysses, Dublinilaisia ja Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta. Niiden tapahtumapaikkana on usein juuri Dublin ja sen ympäristö. Vaikka uskonnolliset piirit paheksuvat edelleen Joycen raapustuksia, onnistui hän kuitenkin olemaan kirjallisuuden merkittäviä kehittäjiä.

Oscar Wilde syntyi hänkin Dublinissa 1800-luvun puolivälissä ja oli sittemmin Irlannin maineikkaimpia näytelmäkirjailijoita, satusetiä ja runoilijoita. Loistavat opinnot omannut ja vapaamuurinakin tunnetun Wilden muistanet varmaan teoksista Dorian Grayn muotokuva, Cantervillen kummitus ja Ihmissielu sosialismissa.

Bram Stoker onnistuu tänäänkin saamaan selkäpiin karmimaan Draculansa ansiosta. Matemaatikosta virkamiehen postin kautta kirjailijaksi 1800-luvun lopulla noussut Stoker niitti mainetta kauhukirjallisuuden saralla, sillä legendaarisen vampyyrin lisäksi hän kirjoitti mm. kirjat Kammottava kreivi ja Haudantakaisia.

William Yates sai Nobelinsa vuonna 1923 inspiroivasta runoudestaan. Romantismin ja mystiikan alkutyyli väistyi loppua kohti modernimman realismin tieltä. Yates valittiin myös Irlannin parlamentin ylähuoneeseen, ja hän elvytti vahvasti irlantilaista kulttuuria. Tunnettuja teoksia ovat Mosada, The Tower, Purgatory ja The Celtic Twilight.

George Bernard Shaw sai oman Nobelinsa vuonna 1925, ja on ainoa kirjailija joka sai sekä Nobelin että Oscarin. Sosialistinakin tunnettu Dublinin lahja maailmalle on kirjoittanut mm. Pygmalion-näytelmän (josta USA:ssa tehtiin musikaali My Fair Lady), Candidan ja Pyhän Johannan.

Samuel Beckett voitti hänkin Nobelin, vuonna 1969, huolimatta tekstiensä harmaasta pessimismistä. Näytelmiä, novelleja, romaaneja ja esseitä kirjoittanut varakkaan perheen lapsi tunnetaan teoksista Huomenna hän tulee, En Attendant Godot ja Voi miten ihana päivä.

Seamus Heaney kaappasi Nobelinsa vuonna 1995, tunnustuksena runoistaan. Hänen teoksensa henkivät irlantilaista historiaa ja elämää. Suomennettuja ovat m. Ojanpiennarten kuningas ja Ukkosvaloa. Heaney kunnostautui myös muinaisenglannin kääntäjänä, kuten palkitun muinaisenglantilaisen Beowulfin kohdalla.

Colm Tóibín edustaa irlantilaista nykykirjallisuutta, mutta toimii myös yliopistojen professorina ja toimittajana. Teoksissaan hän arvostelee tänäänkin isänmaansa yhteiskunnallisia epäkohtia. Suomeksi ovat toistaiseksi ilmestyneet vain Brooklyn sekä Äiti ja poika, muita tunnettuja ja palkittuja ovat kuitenkin mm. The Blackwater Lightship ja The Master.

Roddy Doyle on hänkin satujen saaren uudempaa kirjailijapolvea, mutta mainetta on toki jo miehelle kertynyt. Opettajantyönsä jättänyt Doyle on kirjoittanut useita elokuvaksi ohjattuja teoksia (kuten The Snapper, The Commitments ja The Van -suomeksi Larryn grilli), samoin kuin liudan romaaneja, joista Suomessakin tunnetaan mm. Antaa soittaa, Rover pelastaa joulun ja Hihittäjähoito.
MUSIIKIN TAITURIT

U2

U2 on rockin legendayhtye Dublinista, joka levytti ensimmäisen singlensä vuonna 1972 ja lukeutuu historian suosituimpiin. Grammyjäkin sillä on taskussaan jo 22 kappaletta. Alun perin yhtyeen muodostaneet Bono (Paul Hewson), The Edge (David Evans), Dick Evans, Adam Clayton ja Ivan McCormick tunnetaan mm. lauluista ”Sunday Bloody Sunday”, ”New Year’s Day”, ”Pride (In the Name of Love)” sekä ”I Still Haven’t Found What I’m Looking For”. Bändin sanoitukset ovat usein uskonnollisten, poliittisten ja sosiaalisten teemojen innoittamia.

Enya (Eithne Patricia Ní Bhraonáin) on luultavasti Irlannin maineikkain naislaulaja, ja samalla yksi maailman myydyimmistä ja palkituimmista. Hän kuului Brennanin perheen yhtyeeseen Clannadiin 1980-luvun alussa. Enya tunnetaan monenkielisistä lauluistaan, onhan hän levyttänyt niin iiriksi, englanniksi, latinaksi, kymriksi, espanjaksi, ranskaksi, japaniksi ja jopa quenyalla, joka on J.R.R. Tolkienin Taru Sormusten Herrasta -teoksia varten luoma kieli. Enyan laulut ovat melodisia, niin kelttiläisiä kuin ns. New Age -tyyliä edustavia. Niistä kuuluisimpien joukossa ovat mm. ”Sail Away”, ”Epona”, ”Exile” ja ”May it Ben”. Lisäksi Enya myös soittaa, säveltää ja tuottaa omasta linnastaan käsin.

Clannad on kelttiläisiä melodioita käyttävä folkin ja rockin perheyhtye Donegalista, jonka jäsen juuri mainitsemamme Enya aikoinaan oli. Niin iiriksi kuin englanniksi laulava bändi tunnetaan etenkin lauluista ”Theme from Harry’s Game” ja Robin Hood elokuvassa kuultavasta tunnusmelodiasta ”Robin of Sherwood”. Kansainvälisiä palkintoja sillä on Grammysta BAFTAan.

Sinéad O’Connor nousi maailmanmaineeseen lähdettyään Ton Ton Macoute -yhtyeestä vuonna 1985. Neljän lapsen äidin legendaarisin laulu lienee balladi ”Nothing Compares 2 U”, vuodelta 1990, jonka kirjoitti Prince, mutta myös ”Mandinka” ja ”Troy” menestyivät. Takan reunuksella hänellä komeilee Grammy ja MTV Video Music Award. Sinéad tunnetaan laulamisen ja laulujen luomisen lisäksi ahkerasta hyväntekeväisyystyöstään ja sosiaalisten asioiden ajosta.

Thin Lizzy on hard rockin tunnetuimpia edustajia jo vuodesta 1969. Sen riveissä on nähty myös soolourallaan loistanut kitaristi Gary Moore. Dublinilaisten tunnetuimpiin biiseihin lukeutuvat mm. ”Whiskey in the Jar”, ”Jailbreak” ja ”Dancing in the Moonlight”.

Boomtown Rats sai alkunsa vuonna 1975, sittemmin sen eläväksi legendaksi nousi Band Aid -hyväntekeväisyysprojektistaan tunnettu Sir Bob Geldof (ja laulusta ”Do They Know It’s Christmas?”). Muistathan varmaan kappaleet ”I Don’t Like Mondays”,” She’s So Modern”,” Rat Trap” ja ”Someone’s Looking at You”?

Boyzone on balladilinjainen poikabändi, joka sai suomalaistyttöstenkin pään pyörälle 1990-luvulla. Dublinin poikien popin skaalasta tunnetaan varsinkin ”No Matter What”, ”Picture of You”, ”Words” ja ”A Different Beat”.

Westlife perustettiin vuonna 1998 ja poikabändi on myynyt yli 50 miljoonaa albumia ja levyttänyt 14 Isossa-Britanniassa listaykköseksi yltänyttä kappaletta. Samaan ovat yltäneet vain Sir Cliff Richards, The Beatles ja Elvis Presley. Hiteistä muistetaan mm.”Swear it Again” ”If I Let You Go” ja ”I Have a Dream”.

Riverdance-tanssiryhmä on tehnyt irlantilaisen perinnetanssin maailmalla rakastetuksi. Nopeasti tanssahtelevat jalat ja liikkumaton vartalo hullaannuttavat Suomessakin, ja saaren kansantanssiin on yhdistetty taitavasti jopa flamencoa. Dublinin Euroviisujen taukoesiintyjästä on tullut kestävä maailmanhitti!

Niall Horan on teinityttöjen nykyunelmoinnin kohteena olevan One Direction -yhtyeen jäsen. Brittiläis-irlantilainen poikabändi syöksyi kuuluisuuteen Britannian X-Factorista vuonna 2010 (vaikka sijoittuikin siinä vasta 3. sijalle!). One Direction on muuten ensimmäinen yhtye, joka on koskaan onnistunut saamaan kolme ensialbumiaan USA:n Billboard 200 -listalle. Neljässä vuodessa sen albumien ja singlejen myynti on jo ylittänyt ennätykselliset 46 miljoonaa. Bändin lauluista mm. ”What Makes You Beautiful”, ”Story of My Life” ja ”Best Song Ever” ovat tehneet Niallista Mullingarin kansallissankarin. Palkintoja sataa ja onpa pojilla kaksi omaa hajuvettäkin!

 

IRLANTILAISET NÄYTTELIJÄT

Listatkaamme vielä lyhyesti Eiren kuuluisat näyttelijät, joita on todella runsaasti. He ovat kuitenkin sen verran tuttuja, ettemme mene yksityiskohtiin.

Miehistä suomalaiset elokuvien ystävät tuntevat takuulla ainakin, Colin Farrellin, Jonathan Rhys Meyersin, Pierce Brosnanin, Liam Neesonin, Gabriel Byrnen, Stephen Rean, Stuart Townsendin, Richard Harrisin, Daniel Day-Lewisin, Peter O’Toolen, Kenneth Branaghin ja Sam Neillin.

Naisista tuttuja lienevät ainakin Maureen O’Hara, Fiona Shaw, Evanna Lynch, Geraldine Fitzgerald, Fionulla Flanagan, Orla Brady, Elaine Cassidy ja Sarah Bolger.

Irlantilaiset sukujuuret, edes kaukaiset sellaiset, omaavia onkin sitten jo huomattavasti pidempi lista! Mainittakoon siltä vaikkapa Brad Pitt, George Clooney, Sean Penn, Ben Affleck, Meryl Streep, Robert De Niro, Tom Cruise, Nicole Kidman, Mel Gibson, Shirley Maclaine ja hänen veljensä Warren Beatty, Errol Flynn, James Cagney, Angelica Huston, Bing Crosby, Jack Lemmon, Anthony Quinn, Robert Redford, Grecory Peck ja Spencer Tracy. Virtaapa irlantilaista verta jopa Beyoncén, Rihannan, Mariah Careyn ja IT-guru Bill Gatesin sekä USA:n presidentin Barak Obaman suonissa… vaikkeivät he olekaan näyttelijöitä.

Kuten huomaat, Irlannin kolmilehtisessä apilassa on sittenkin jotain taikaa!

 


Kommentit

Kirjallisuus & musiikki — 3 kommenttia

  1. Artikkeli kuljetti minut lapsuusvuosiin, jolloin lempikirjoihini lukeutui tuo Jonathan Swiftin Gulliverin matkat. Äiti sitä aluksi minulle luki, luvun illassa ja myöhemmin luin kirjan ainakin kahteen otteeseen vielä itsekin. Muistan vieläkin, kuinka itsekin matkasin tarinan myötä salaperäiseen maailmaan ja sen tapahtumiin. Vasta aikuisiällä minulle selvisi,että huikean tarinan takana on anglikaanikirkon pappi. Se tuntui aika erikoiselta, eihän Jumalan sanan ja seikkailutarinoiden välillä ole paljoakaan yhteistä. Mitä nyt se, että Raamatunkin tarinat tuntuvat usein vallan mielikuvitusellisilta.

  2. Enya on aivan uskomaton taiteilija, joka on jo vuosia ollut lähellä sydäntäni loistavilla ja persoonallisilla kappaleillaan. Vaikka niitä kuuleekin monissa elokuvissa, ei Enya kuitenkaan ole muun tuotantonsa osalta monille suomalaisille tuttu. Omiin lempikappaleisiini lukeutuu elokuvamusiikin osalta Only Time, muiden taas Amarantine ja uusin albumi, Dark Sky Island sisältää monia hempeän kauniita lauluja. Onkin aivan uskomatonta, ettei REnya ole koskaan ollut kiertueella soolona, toivottavasti sekin ihme vielä tapahtuu ja pääsemme nauttimaan hänen uskomattomasta äänestään ja melodisesta musiikistaan livenä, ja toivottavasti myös Suomessa.

  3. En tiennytkään, että Canterwillen kummitus on Oscar wilden kynästä! Katseltiin kirjasta tehtyä lasten leffaa muutama päivä sitten, luulin tosiaan tarinaa ihan vaan nykyajan lastensaduksi! Mielenkiintoinen tarina, jolla oli moraalinen opetus, suosittelen katsomaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>