Nähtävyydet

Irlannin pääkaupunki Dublin on suosittu matkakohde, eikä syyttä. Kaupungissa riittää nähtävää ja koettavaa niin kulttuurin ja historian ystäville kuin luonnonkaunottarien ihailijoillekin. Yksi Dublinin tunnetuimmista nähtävyyksistä on Guinness Storehouse, joka on maailman suurin viskitislaamo. Täällä voi tutustua tarkemmin Guinnessin valmistusprosessiin ja nauttia panimon yläkerrassa sijaitsevasta Gravity Barista upeista näkymistä yli kaupungin.

Toinen ehdoton kohde Dublinissa on Dublinin linna. Tämä upea linna sijaitsee keskeisellä paikalla kaupungin sydämessä ja tarjoaa opastettuja kierroksia kulta-aikojen kuninkaallisessa ympäristössä. Linna on rakennettu vuonna 1204 ja se toimi pitkään Irlannin hallitsijoiden asuinpaikkana.

Dublinissa kannattaa myös vierailla kauniissa St. Patrick’s Cathedralissa, joka on Irlannin suurin katedraali. Täällä voi ihailla upeaa goottilaista arkkitehtuuria ja tutustua katedraalin pitkään historiaan. Katedraali tunnetaan erityisesti pyhimyksensä, Irlannin suojeluspyhimyksen St. Patrickin mukaan.

Lisäksi Dublinissa sijaitsee useita mielenkiintoisia museoita, kuten Kilmainham Gaol, joka oli ennen vankila ja toimi myöhemmin vankilamuseona. Täältä voi saada mielenkiintoisen katsauksen Irlannin vankilahistoriaan. Myös National Museum of Ireland -museo on vierailun arvoinen paikka, erityisesti sen arkeologinen osasto, jossa voi tutustua Irlannin muinaiseen historiaan.

Historia

Irlannin historia on värikäs ja mielenkiintoinen, ja se näkyy myös Dublinin kaduilla ja rakennuksissa. Dublin perustettiin viikinkien siirtokunnaksi 800-luvulla ja sitä pidetäänkin yhtenä Euroopan vanhimmista kaupungeista. Kaupunki on ollut merkittävässä roolissa Irlannin historiassa, erityisesti taistelussa itsenäisyyden puolesta.

Yksi merkittävä tapahtuma Dublinin historiassa oli vuonna 1916 tapahtunut Irlannin pääsiäiskapina. Kapina oli tärkeä käännekohta Irlannin itsenäisyysprosessissa ja se johti lopulta Irlannin tasavallan perustamiseen vuonna 1922. Kapinan pääpaikka, Dublinin GPO-rakennus, on edelleen tärkeä symboli Irlannin itsenäisyyden kannalta.

Kulttuuri

Dublin on myös tunnettu rikkaasta kulttuuriperinnöstään. Kaupunki on synnyttänyt useita tunnettuja kirjailijoita, kuten James Joyce, Jonathan Swift ja Oscar Wilde. Matkailijat voivatkin tutustua näiden kirjailijoiden jalanjäljille vierailemällä esimerkiksi James Joycen vanhassa kotitalossa, joka toimii nykyään kirjallisuusmuseona.

Dublinissa voi myös nauttia perinteisestä irlantilaisesta musiikista ja tanssista. Monissa kaupungin pubeissa järjestetään iltaisin livemusiikkia, ja perinteinen irlantilainen tanssi, step dance, on suosittua niin paikallisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa. Lisäksi Dublinissa järjestetään vuosittain monet musiikki- ja kulttuurifestivaalit, kuten St. Patrick’s Festival, joka juhlistaa Irlannin kansallispäivää.

Kaiken kaikkiaan Dublin tarjoaa vierailijoilleen paljon nähtävää ja koettavaa. Kaupungin rikas historia, upeat nähtävyydet ja vilkas kulttuuri tekevät siitä ehdottomasti matkakohteen, jota suosittelemme kaikille Irlannin ystäville.

Ravintolat ja ruokakulttuuri

Irlanti on tunnettu maana, jossa ruokakulttuuri on vahvasti läsnä ja jokainen ateria nautitaan hyvässä seurassa. Dublin ei ole tässä suhteessa poikkeus, ja kaupungista löytyykin monipuolisia ravintoloita eri makumieltymyksiin.

Irlantilainen ruokakulttuuri perustuu paikallisiin raaka-aineisiin, kuten perunaan, lihaan ja mereneläviin. Monet ravintolat Dublinissa tarjoavatkin perinteisiä irlantilaisia ruokia, kuten ”Irish stew”, joka on pataruoka, jossa yhdistyvät lammas, peruna ja juurekset. Toinen herkullinen perinneruoka on ”Guinness pie”, jossa täytteenä on mehevä lihakastike, joka on tehty Guinness-oluesta. Näitä ruokia kannattaa ehdottomasti maistaa vieraillessa Dublinissa.

Dublinissa voi kuitenkin nauttia myös laajemmin kansainvälisestä ruokatarjonnasta. Kaupunki on täynnä erilaisia ravintoloita, joissa voi maistella esimerkiksi italialaisia, intialaisia, kiinalaisia ja japanilaisia ruokia. Tarjolla on myös paljon kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja.

Ravintoloiden lisäksi Dublinissa on myös vilkas pubikulttuuri, johon myös ruoka kuuluu olennaisesti. Pubeissa voi nauttia perinteisistä irlantilaisista ruuista kuten ”fish and chips”, jossa rapeaksi friteerattua kalaa tarjoillaan perunoiden ja tartarkastikkeen kanssa. Pubeissa voi myös maistaa erilaisia pubeille tyypillisiä pikkupurtavia, kuten ”bangers and mash”, joka on makkaraa perunamuusin kanssa.

Ostokset ja käyntikohteet

Dublin on mainio paikka shoppailun ystäville, ja kaupungista löytyykin paljon erilaisia ostosmahdollisuuksia. Grafton Street on yksi Dublinin pääostoskaduista, jolla sijaitsee useita tunnettuja liikkeitä ja tavarataloja. Täältä voi löytää esimerkiksi muotia, kosmetiikkaa ja Irlantiin liittyviä matkamuistoja.

Dublinin ydinkeskustassa sijaitsee myös useita ostoskeskuksia, kuten Jervis Shopping Centre ja St. Stephen’s Green Shopping Centre. Näissä ostoskeskuksissa on laaja valikoima erilaisia liikkeitä ja brändejä, ja niistä löytää varmasti jotain jokaiseen makuun.

Dublinissa on myös useita markkinoita, joilta voi tehdä löytöjä ja tutustua paikalliseen käsityöperinteeseen. Esimerkiksi Temple Barin alueella järjestetään usein erilaisia käsityömarkkinoita, joilla myydään esimerkiksi koruja, keramiikkaa ja tekstiilejä. Myös St. George’s Market ja Moore Street Market ovat suosittuja markkinapaikkoja, joilta voi ostaa esimerkiksi tuoreita elintarvikkeita ja käsitöitä.

Dublinissa kannattaa myös tutustua kaupungin historiallisiin ja kulttuurikohteisiin. Guinness Storehouse on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä, jossa voi tutustua Guinnessin oluen valmistukseen ja maistella sitä panimon omassa pubissa. Trinity College puolestaan on yliopistoalue, jossa sijaitsee myös kuuluisa Book of Kells -käsikirjoitus.

Pubeja ja yöelämä

Dublin tunnetaan myös vilkkaasta pubeistaan ja yöelämästään. Kaupungissa on lukuisia perinteisiä pubeja, joissa voi nauttia hyvästä musiikista ja seurasta. Esimerkiksi Temple Barin alueella sijaitsevat pubit ovat suosittuja illanviettopaikkoja, joissa voi kuunnella perinteistä irlantilaista musiikkia.

Dublinissa on myös paljon klubeja, baareja ja live-musiikkikeikkapaikkoja, jossa voi nauttia erilaisesta musiikista ja tanssia aamuun asti. Kaupungin yöelämä on monipuolista ja tarjoaa vaihtoehtoja eri musiikkityylilajeista kiinnostuneille.

Pubeissa ja baareissa Dublinissa voi myös maistaa laajan valikoiman erilaisia oluita, joista kuuluisin on tietysti Guinness. Tämä paahteisen tumma olut on irlantilainen ikoni, ja sen valmistusprosessiin voi tutustua Guinness Storehouse -museossa. Dublinin pubikulttuuri tarjoaa kuitenkin paljon muutakin kuin vain Guinnessia, ja paikallisiin olutsuosikkeihin kannattaa tutustua.

Kaiken kaikkiaan Dublin tarjoaa matkailijoille monipuolisia mahdollisuuksia ravintoloiden, ostosten ja yöelämän saralla. Kaupungin vilkas ja vieraanvarainen ilmapiiri houkuttelee matkailijoita ympäri maailmaa, ja täällä viettää taatusti ikimuistoisen loman.

Luonto ja puistot

Irlanti on maantieteellisesti monipuolinen maa, jossa on upeaa luontoa ja kauniita maisemia. Dublinin pääkaupungissa on myös paljon mahdollisuuksia tutustua luontoon ja nauttia ulkoilusta. Yksi suosituimmista luontokohteista Dublinissa on Phoenix Park, joka on yksi suurimmista kaupunkipuistoista Euroopassa. Puisto tarjoaa upeat puitteet kävelylle, pyöräilylle ja piknikille vehreässä ympäristössä. Puistossa sijaitsee myös Dublinin eläintarha, jossa voi ihastella erilaisia eläinlajeja.

Toinen upea luontokohde on Howth, joka sijaitsee noin 15 kilometriä Dublinin keskustasta luoteeseen. Howth on niemimaa, joka tarjoaa upeat merimaisemat sekä mahdollisuuden patikoida ja ihailla luonnonkauniita polkuja. Alueella on myös viehättävä kalasatama ja monia ravintoloita, joissa voi nauttia tuoreista merenelävistä.

Luontoa ja puistoja rakastaville suositellaan myös Wicklown vuoristojen ja kansallispuiston vierailua. Wicklow on vain noin tunnin ajomatkan päässä Dublinista, ja siellä voi kokea upeita järvimaisemia, laaksoja ja vesiputouksia. Kansallispuistossa on myös monia merkittyjä patikointireittejä, joiden avulla voi tutustua alueen kauneuteen.

Museot ja taidegalleriat

Dublin on taiteen ja kulttuurin keskus, ja kaupungissa voi vierailla monissa mielenkiintoisissa museoissa ja taidegallerioissa. Yksi merkittävimmistä kohteista on Irish Museum of Modern Art (IMMA). Museo sijaitsee entisessä kuninkaallisessa sairaalassa ja tarjoaa näyttelyitä modernista taiteesta sekä taideteoksia eri aikakausilta. Museoalueella on myös kaunis puutarha, jossa voi viettää rentouttavaa aikaa.

Toinen suosittu museokohde on National Gallery of Ireland, joka esittelee maalauksia ja veistoksia eri aikakausilta. Museossa on laaja kokoelma eurooppalaista taidetta, mukaan lukien tunnettuja teoksia kuten Caravaggion ”Ristiinnaulitseminen”.

Dublinissa voi myös tutustua kirjallisuuden historiaan vierailemalla James Joycen kotona, joka toimii nykyään museona. Joycen kodista löytyy kirjailijan henkilökohtaisia esineitä ja näyttelyitä hänen elämästään.

Retket ja aktiviteetit

Dublinissa on paljon mielenkiintoisia retkiä ja aktiviteetteja tarjolla. Yksi suosituimmista on Guinness Storehouse -kierros, jossa voi tutustua tunnetun Guinness-oluen valmistukseen ja oppia sen historiasta. Kierroksen päätteeksi voi nauttia panimoravintolassa lasin tuoretta Guinnessia ja ihailla upeita näkymiä Dublinin kaupunkiin.

Temple Bar -alue on myös suosittu kohde, jossa voi kokea Dublinin vilkkaan baarikulttuurin. Alueella on paljon perinteisiä pubeja, live-musiikkia ja rentoa ilmapiiriä. Temple Barista voi myös lähteä kävelyretkelle Liffey-joen varrella ja ihailla kauniita maisemia.

Valitsemalla retkikohde Dublinin lähialueilta, kuten Wicklow-vuoristolta tai Cliffs of Moherilta, voi kokea upeita luonnonnähtävyyksiä ja maisemia. Retkellä voi myös tutustua Irlannin rikkaaseen historiaan ja perinteisiin kylien ja linnojen kautta.

Kaiken kaikkiaan Dublin tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia tutustua Irlannin luontoon, kulttuuriin ja historiaan. Olit sitten kiinnostunut ulkoilusta, taiteesta tai historiallisista kohteista, Dublinissa on varmasti jotain jokaiseen makuun.


Kommentit

Dublin — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>